Vitamín H, obecně známý jako Biotin, je součástí komplexu vitamínu skupiny B. Vitamín B je z napomáhá organismu transformovat sacharidy na glukózu, která je nezbytným zdrojem energie. Taktéž podporuje metabolismus tuků a bílkovin. Biotin je nezbytný pro zdravou pokožku, vlasy, nehty a také játra. Právě pro své blahodárné účinky na vlasy je často obsažen ve vlasové kosmetice.
Organismus potřebuje biotin pro štěpení sacharidů, tuků a aminokyselin, které jsou základními stavebními kameny bílkovin. Nedostatek biotinu se negativně projevu v horší kvalitě vlasů a nehtů. Biotin je nesmírně důležitý pro normální embryonální vývoj plodu v průběhu těhotenství.
S ohledem na fakt, že alespoň malé množství biotinu je si organismus schopen sám zajistit je nedostatek biotinu velmi vzácný. Mezi hlavní příznaky jeho nedostatku patří zvýšené vypadávání vlasů, suchá a šupinatá pokožka, popraskané koutky rtů, ztráta chuti k jídlu, únava, nespavost a deprese. Nedostatkem biotinu ve většině případů trpí lidé s Kronovou chorobou a lidé dlouhodobě užívající antibiotika.
Potraviny s obsahem biotinu
Stejně jako všechny vitamín skupiny B je i biotin ve vodě rozpustný, což znamená, že jej tělo není schopno uložit na později. Malé množství biotinu jsou schopny vyrobit bakterie přirozeně se vyskytující ve střevech. Biotin je také obsažen v některých druzích potravin.
– Kvasnice, obilí a ořechy. Kvasnice jsou výborným zdrojem vitamínu H. V 7 gramech kvasnice je obsaženo 1,4 až 14 mikrogramů biotinu. Doporučená denní dávka je okolo 30 mikrogramů. Celozrnné pečivo je velmi vhodným prostředkem pro doplnění hladiny biotinu v organismu. Plátek pšeničného chleba dodá tělu 0,02 až 6 mikrogramů vitamínu H. Ořechy jako jsou mandle, arašídy a vlašské ořechy jsou taktéž dobrým zdrojem biotinu.
– Vejce a mléčné výrobky. Vejce, konkrétně žloutky, mají jednu z nejvyšších hladin biotinu ze všech potravin vůbec. Jeden vaječný žloutek dodá tělu 13 až 25 mikrogramů biotinu. Nicméně, syrový bílek obsahuje protein avidin, který zabraňuje vstřebávání biotinu v organismu. Mléčné výrobky jako je mléko a sýry jsou přirozeným každodenním zdrojem biotinu.
– Maso a ryby. Játra obsahují vysoké= množství biotinu. V 300 gramech vařených jatek je obsaženo 27 až 35 mikrogramů biotinu. Taktéž další vnitřnosti jsou bohatým zdrojem vitamínu H. Ryby jako je losos či sardinky jsou vhodným zdrojem biotinu.
– Ovoce, zelenina a luštěniny. Téměř jakýkoliv druh čerstvé zeleniny obsahu stopové množství biotinu. Mezi nejlepší zeleninový zdroj biotinu je považován květák. Biotin lze organismu dodat také avokádem, banánem či malinami. Hrnek malin dodá organismu 0,2 až 2 mikrogramy biotinu.
Vlasová kosmetika s obsahem biotinu
Výrobci vlasové kosmetiky přidávají biotin do svých produktů, neboť se má zato, že biotin podporuje hustotu vlasů, jejich objem a dodá vlasů lesk. Biotin obsahuje především vlasová kosmetika určena pro léčbu a prevenci vypadávání vlasů.
Opětovné nastolení rovnováhy je jediným řešením, jak obnovit činnost vlasových folikul zajišťující zdravý a přirozený růst vlasů. Růstové buňky se tvoří ve vlasovém folikulu. Vlasový folikul je velmi citlivý a i na nejmenší nerovnováhu reaguje zastavením růstu vlasů. Problémy s vypadáváním vlasů můžou být projevem alopecie (úplnou či částečnou plešatostí). Specifické ošetření vlasů proti vypadávání vlasů ve formě šampónu, regeneračních ampulích a volumizačního spreje s obsahem biotinu, ženšenu a vitamínů vyživuje vlasové folikuly a zlepšuje krevní oběh, což přispívá ke zvýšenému růstu zdravých vlasů. Doprovázející termo-aktivní efekt zvyšuje absorpci aktivních látek do vlasové pokožky.
Léčebná kúra profesionálního ošetření Cotril pH MED ENERGISING je založena na systému OXYSTEM, který zajišťuje dosažení vynikajících výsledků. Účinky jsou vědecky testovány. Celé ošetření pH MED ENERGISING je založeno na kombinaci kmenových buněk rostlinného původu a aktivního kyslíku. Produkty řady Cotril pH MED ENERGISING mimo jiné obsahují také biotin.
Leave a Reply