Ovocné kyseliny představují skupinu kyselin přirozeně se vyskytujících v ovocných plodech. Tyto ovocné plody jsou využívány pro své čistící a vyhlazující účinky již několik tisíc let. Ovocné kyseliny velmi jemným způsobem nabourávají vrchní vrstvu pokožky, čímž podporují rychlejší obnovu kožních buněk (peeling). Mezi nejčastěji používané zdroje ovocných kyselin patří v kosmetickém průmyslu borůvky, černý rybíz, grep, jablko a hroznové víno.
Ovocné kyseliny patří do skupiny označované jako Alfa hydroxy kyseliny (AHA, α-Hydroxy acids), která zahrnuje kyseliny získané nejen z ovoce, ale také z ostatních běžně dostupných základních potravin. Mezi nejznámější AHA kyseliny patří kyselina glykolová, kyselina jablečná, kyselina pyrohroznová, kyselina citrónová, kyselina vinná a kyselina mléčná.
Kromě vlasové péče mají ovocné kyseliny velkou oblibu také v pleťové kosmetice. AHA kyseliny nejsou žádnou revoluční novinkou, nicméně až nedávno se masově rozšířily do všech oblastí kosmetického průmyslu. Přímá aplikace nebo kombinace AHA kyselin ve formě krému či pleťové vody napomáhá obnovovat a regenerovat Sluncem poškozenou a vysušenou pokožku. Silná koncentrace ovocných kyselin působí jako peeling, neboť odstraňuje svrchní buňky pokožky. Směs ovocných kyselin s dalšími aktivními látkami se používá pro zpevnění a vyhlazení pokožky, pro zmírnění projevů akné, pro eliminaci pigmentace spojenou s poruchami kožní obnovy a pro ošetření vrásčité pleti. Kyselina jablečná se v kombinaci s hořčíkem používá pro snížení bolestivosti a přecitlivělosti pokožky.
Kyselina glykolová
Již po několik let je kyselina glykolová (glycolic acid) používána v pleťové kosmetice pro své pozitivní účinky. Kyselina glykolová účinně proniká do pokožky a stimuluje buněčnou aktivitu. Výzkum prokázal taktéž blahodárné účinky kyseliny glykolové ve vlasové kosmetice. Kyselina glykolová patří mezi nejjednodušší a nejmenší ovocné AHA kyseliny. Díky velmi malé velikosti výborně proniká povrchem vlasů, tzv. kutikulou. Následně se kyselina glykolová váže ke keratinovým šroubovicím, čímž podporuje poddajnost, zdraví a vitalitu vlasů. Kyselina glykolová patří se svým nejsilnějším exfoliačním účinkem mezi nejoblíbenější kyselinu ze skupiny AHA kyselin. Kyselina glykolová je extrahována z cukrové třtiny. Mimo silných exfoliačních účinků podporuje také rovnoměrnou distribuci mazotoku z pokožky do délek vlasů.
Kyselina jablečná
Kyselina jablečná (malic acid) se přirozeně vyskytuje v potravinách. Nejčastěji v nezralém ovoci. Již podle názvu se dá předpokládat, že její největší koncentrace jsou obsažené zejména v jablkách. Kyselina jablečná je typická pro zelená jablka, kterým dodá charakteristickou nakyslou chuť. Postupným zráním plodů se kyselina jablečná postupně přeměňuje na kyselinu mléčnou (lactic acid).
Kyselina jablečná je velmi častou přísadou běžných kosmetických produktů jako jsou šampón, vlasové kondicionéry, pleťové hydratační krémy a krémy s anti-age efektem. Jednou z její funkcí je adjunkce pH a udržení acidobazické rovnováhy produktů, ve kterých je obsažena. Pro maximální účinek kosmetických produktů je nejlepší, pokud je zajištěna určitá úroveň jejich pH. Acidobazická rovnováha zajišťuje rovnováhu mezi kyselými a zásaditými složkami.
Stejně jako ostatní AHA kyseliny i kyselina jablečná podporuje vylučování buněk ze svrchní části pokožky, což vede ke zlepšení struktury pokožky a lepší schopnosti odrážet světlo. Kyselina jablečná se používá jako peelingové činidlo pro omlazení pokožky. Kyselina jablečná má jedinečně silné antioxidační vlastnosti. Zabraňuje vzniku volných radikálů. Které jsou zodpovědné za oxidaci a stárnutí buněk. Malát kyseliny jablečné se také používá jako hydratační složka.
Kyselina citrónová
Kyselina citrónová (citric acid) je kyselina běžně se vyskytující v citrusových plodech. Jejím běžným zdrojem jsou citróny, limetky, pomeranče a grepy. Je běžnou přísadou v potravinářském i kosmetickém průmyslu. Každým rokem se vyrobí více než 1 milión tun kyseliny citrónové.
První objev kyseliny citrónové je datován do 8. století perskému alchymistovi Džábirovi ibn Hayyanovi. Ačkoli byla kyselina citrónová dobře popsána, trvalo téměř 1000 let, než švýcarský vědec Carl Wilhelm ji poprvé dokázal extrahovat z ovoce (1784).
Ve své čisté formě se kyselina citrónová používá pro úpravu pH v produktech určených pro péči o pleť a vlasy. Přidáním kyseliny citrónové do kosmetických přípravků mírně sníží jejich pH, což výrazně zlepšuje jejich účinnost. Stejně jako ostatní AHA kyseliny, při aplikaci na kůži v koncentrované dávce štěpí proteinové vazby mezi živými a odumřelými buňkami, což napomáhá jejich odštěpení od pokožky.
Kyselina citronová v kombinaci s minerály a sloučeninami tvoří sloučeniny s pozitivními účinky na pokožku. Estery vytvořené na bázi kyseliny citrónové vytvářejí na povrchu velmi tenkou ochrannou vrstvu, která brání odpařování přirozené vlhkosti.
Kyselina vinná
Kyselina vinná (tartaric acid) se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a rostlin. Hrozny jsou jedním z nejlepších zdrojů právě kyseliny vinné. Vyšší koncentrace této kyseliny je také možné nalézt v brusinkách, banánech nebo některých odrůdách hrušek. Kyselina vinná dává vínu i dalším potravinám příjemnou, velmi jemně nakyslou chuť. Kyselina vinná napomáhá snižovat pH v průběhu kvašení vína, čímž zabraňuje výskytu bakterií.
Stejně jako kyselina jablečná se používá pro udržení rovnovážného pH mezi kyselými a zásaditými složkami. Je přidávána do celé řady hydratačních krémů, šampónů, kondicionérů a produktů pro ochranu proti Slunci. Také se používá v produktech určených pro léčbu akné, neboť napomáhá čistit póry. Kyselina citrónová patří mezi cheláty, což jsou negativní látky, které na sebe vážou nečistoty a dají se lehce spláchnout (chlór, železo v případě tvrdé vody).
Kyselina mléčná
Kyselina mléčná (lactic acid) je běžně produkována v lidském těle při zvýšené tělesné aktivitě. Kyselina mléčná je taktéž běžně obsažena ve fermentovaných mléčných produktech jako je tvaroh, kefír nebo jogurt. Kyselina mléčná byla poprvé izolována již v roce 1780 švédským chemikem Carlem Wilhelmem Scheelem.
Vlasová kosmetika obsahuje tuto přísadu zejména pro své pufrační (nemění pH přípravku) a zvlhčující účinky. Používá se také pro své keratolytické vlastnosti, které eliminují suchost vlasové pokožky. Kyselina mléčná také proniká do dermální vrstvy pokožky, kde posiluje syntézu kolagenu a elastinu, dva proteiny nezbytné pro mladistvý vzhled pokožky.
Vlasová kosmetika s obsahem ovocných kyselin
Výše uvedené ovocné kyseliny jsou běžnou přísadou ve vlasové kosmetice jako jsou šampóny, kondicionéry či masky na vlasy. Šampón a maska na vlasy Trend Up s obsahem ovocných kyselin je ideální pro oživení a posílení matných, suchých vlasů bez známek života a lesku. Obsažené ovocné kyseliny jako je kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina glykolová a kyselina vinná napomáhají posilovat a vyživovat vlasovou strukturu. Ovocné složky napomáhají navrátit vlasům přirozenou plnost a objem. Kyselinotvorné složky napomáhají uzavírat a uhlazovat kutikulu vlasu, čímž navrací vlasům oslnivý lesk.
Profesionální ošetření Salerm Citric Balance zahrnující šampón, masku na vlasy a loción pro konečnou úpravu barvených vlasů, je díky vysokému obsahu ovocných kyselin ideální pro uzavření kutikuly vlasů a jejich hydrataci. Ovocné kyseliny dokonale chrání barvu, fixují pigmenty, napomáhají uzavírání vlasových šupinek po barvení a prodlužují stálost barvy. Vlasy zůstávají hebké, lesklé a barva krásná a zářivá po dlouhou dobu.