Velmi přírodně orientovaní jedinci se domnívají, že běžné šampóny dostupné na trhu jsou plné toxických a škodlivých látek. Vzhledem k jejich znechucení chemickými látkami jako je Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Fragrance, Cocamide DEA a nespočet dalších se rozhodli pečovat o vlasy pouze jedlou sodou a jablečným octemZákladem metody NO POO je mytí vlasů pomocí velmi zásadité jedlé sody a jejich následné opláchnutí extrémně kyselým jablečným octem.

Jedlá soda na vlasy

Umytí vlasů jedlou sodou a jejich následné opláchnutí jablečným octem je pro mnoho lidí jedinou akceptovatelnou „bezchemickou“ variantou. Ovšem negativní důsledky se mohou projevit až za několik let pravidelného mytí vlasů jedlou sodou a octem. Důvodem je silně rozdílné pH.

Kyselost a zásaditost látek

Hodnota pH vyjadřuje vodíkový exponent, který vyjadřuje míru kyselosti či zásaditosti látky. Hodnoty pH znázorňují koncentrace vodíkových kationtů, které se vyjadřují na stupnici od 0 do 14. Látky s pH nižším než 7 jsou kyselé. Naopak, látky s pH větším než 7 jsou zásadité. Destilovaná voda má pH 7 a lze ji považovat za neutrální. Stupnice pH je vyjádřena v logaritmickém měřítku, tj. že hodnota pH 3 je desetkrát kyselejší než pH 2.

Vlasy a vlasová pokožka jsou přirozeně chráněny lipidovou bariérou, která je tvoře kožním mazem, soli a vody. Přirozená ochranná bariéra vlasů a vlasové pokožky má hodnotu pH mezi 4,5 až 5,0. Mírně kyselé pH chrání vlasy a udržuje kutikulu vlasu uzavřenou a ve zdravé kondici. Přítomnost kyselých látek chrání před napadením houbami a bakteriemi.

Špatný výběr produktů vlasové péče (ať již vlasová kosmetika nebo experimentálně podomácku připravené produktů „co dům dal“) může velmi lehce narušit rovnovážné pH vlasů a vlasové pokožky. Při pravidelném oplachování vlasů zásaditými látkami (s vysokým pH) se kutikula vlasu otevře. Při otevření kutikuly vlasového stonku je vlas náchylný na poškození lomem. Zároveň vlasy působí suchým a matným dojmem.

Naopak, vhodnými produkty, které jsou mírně zásadité s pH 4,5 – 5,0 podpoříte jednotnost povrchu vlasu a vlasy tak budou lesklé a odolné proti poškození.

Jedlá soda je silně zásaditá

Pro zdravé, hydratované a vyživené vlasy je důležité používat přípravky s rovnovážným pH, tj. přípravky s pH 4,5 – 5,0. Jedlá soda je silně zásaditá, to může představovat problém. Běžně se hodnoty pH jedlé sody pohybují mezi 9,5 – 10,0. Jablečný ocet je naopak kyselejší než vlasy. Jablečný ocet zředěný s vodou má pH 3,0 – 4,0. 

Mnoho z Vás se domnívá, že pokud zředí jedlou sodu šálkem vody, významně sníží její pH. To je ovšem velký omyl. Jedna polévková lžíce jedlé sody rozmíchaná v šálku vody (300 ml) má pH 9,5, což je pro vlasy příliš zásadité a dlouhodobě silně nevyhovující. I při zředění jedné lžíce jedlé sody s 20 šálky vody je stále hodnota pH přes 7,0.

Vysoká zásaditost jedlé sody napomáhá otevírat kutikulu vlasu. Vlasy se vzpřímenými šupinkami kutikuly působí krepatým, suchým a křehkým dojmem. Vlasy se také zacuchávají a jsou náchylnější na mechanické poškození. K neutralizaci jedlé sody a k uzavření kutikuly vlasu se vlasy následně oplachují jablečným octem na kyselé bázi.

Po umytí vlasů jedlou sodou jsou vlasy měkké, poddajné a snadno upravitelné. Vlivem vysoké zásaditosti dochází ke změně vnitřní struktury. Nicméně dlouhodobé a okamžité výkyvy kyselého a zásaditého prostředí oslabuje vlasy a činí jej trvale zranitelné. Extrémně zásadité roztoky způsobují rozklad disulfidových vazeb keratinu. Po čase dochází k úplnému rozpadu proteinů.

Zničení vlasy pravidelnou aplikací jedlé sody

Náhrada za jedlou sodu

Jedlá soda je výborná pro svou abrazivitu a přirozený peeling vlasů a vlasové pokožky. Čas od času není na škodu řádně  a důkladně vlasy a vlasovou pokožku umýt a odstranit veškeré zbytky odumřelých buněk a nečistot. Nicméně v žádném případě ji nedoporučujeme z výše uvedených důvodu používat dlouhodobě a pravidelně. Vhodnou alternativou může být mytí vlasů žitnou moukou nebo směsí kokosového mléka a Aloe Vera.

About The Author

Akademie INHAIR je originální a exkluzivní portál zaměřený především, nikoliv pouze, na vlasy, vlasovou péči a vlasovou kosmetiku. Na českém trhu se jedná o originální projekt, který každý den přináší novinky ze světa profesionálních kadeřníků, stylistů, kosmetiky. Akademie INHAIR je určena nejen odborníkům a vyučených kadeřníkům, ale také laické veřejnosti. Redakční tým sleduje a přináší reportáže a zprávy z aktuálního dění, seminářů a školení kadeřníků a výrobců vlasové kosmetiky. Díky Akademii INHAIR budete mít stále v přehledu nejdůležitější události v oblasti vlasové péče. Díky vyčerpávajícím přehledům a spolupráci s technology nadnárodních výrobců profesionální vlasové kosmetiky jsme tak jediným a bezkonkurenčním vlasovým portálem v Česku i na Slovensku.

Related Posts

8 Responses

  1. Agitka

    Myji jedlou sodou již dva roky a jsem nadmíru spokojená. Vždy vlasy neutralizuji jablečným octem.

    Odpovědět
  2. Moňas

    Já myju vlasy sodou furt. Mám je pěkně čisté, přitom nevysušené. A nezkoušel někdo před mytím zábal z oleje? Odstraní ho pak soda bez problémů?

    Odpovědět
  3. Anonym

    Po čase by možno trebalo prejsť k umývaniu čisto s vodou, keďže sóda a ocot by mali byť len na „vyčistenie“ vlasov od chemikálií. Osobne som zrušila všetky prípravky a dúfam v zlepšenie kvality vlasov. Už po trojmesačnej kúre s bikarbónou a citrónom sa stali pevnejšie a prestali menej padať a akurát sa lúčim aj s týmto a po istom čase uvidím aké budú ďalšie výsledky.

    Odpovědět
  4. Eva

    Dřív jsem tuto metodu zkoušela a měla asi měsíc skvělé výsledky, pak ale začaly být moje vlasy suché a poškozené. Soda mi opravdu přijde příliš agresivní. Momentálně používám skvělý nepěnivý šampon od Yves Rocher a chci zkusit žitnou mouku.

    Odpovědět
  5. Posekaná Iva

    Asi 3 měsíce používám také sodu a oplachuji šalvějí, kopřivou s přidáním jabl. octa. Vlasy jsou super, ale mám pocit, že se obarvené šedé odrosty asi rychleji smývají. Při mytí šamponem před tím jsem si barvila vlasy asi po 3-4 týdnech, nyní už po 10 dnech mám 0,5 cm hodně světlé(barvím se středně plavou ale chytá mi do hněda)-tak zvažuji co je lepší. Má někdo zkušenost jestli soda odbarvuje-ruce od borůvek vyčistí skvěle, tak jestli také nesmývá barvu. Zvažuji snížit množství sody v hrnku-nemám problém s mastnými vlasy.Včera jsem si vlasy po 10 dnech obarvila a po 3 měs.umyla šamponem a jsem dnes zklamaná-jsou rozlítané a jemné-zlatá soda a bylinky s octem. Nejraději bych se také zbavila chemie z barev ale asi to nebude možné a chodit našedo se mi zatím nechce.Díky za info, zdraví Iva

    Odpovědět
  6. Lubo

    Autor článku zaměňuje pH jedlé sody což je NaHCO3 za pH kalcinované sody na praní, což je Na2CO3. Jedlá soda je poměrně málo rozpustná ve vodě, chemické tabulky uvádějí rozpustnost jedlé sody ve vodě při 20 °C takto: 8,73 g NaHCO3 se rozpustí v 91,27 g vody, takže vznikne 8,73 %-ní roztok. Více jedlé sody se při teplotě 20 °C ve vodě již nerozpustí a pH tohoto 8,73 % roztoku jedlé sody je cca 8,5 – takže ani náhodou 9,5 až 10 jak autor článku uvádí. Je dobré nejprve sehnat relevantní technická data, než začneme strašit lidi. Velkou výhodou nízké rozpustnosti jedlé sody je vlastně to, že i když dáte do vody více jedlé sody, při dané teplotě tedy 20 °C se vždy vytvoří právě nasycený roztok 8,73 % a jeho pH bude vždy 8,5, takže nemusíte nijak složitě odměřovat dávkování jedlé sody do vody. S pozdravem a dovětkem – jedlou sodu bikarbonu můžete směle bez obav používat dál. Lubo

    Odpovědět
    • inhair

      Autor článku uvádí fakta relativní pro běžné „laické“ čtenáře. Pokud je již zmíněna rozpustnost v destilované vodě a nikoliv běžné kohoutkové, tak by bylo vhodné uvést i další hodnoty – rozpustnost při teplotě 25 °C je 10,4 g na 100 ml a při teplotě 30 °C je rozpustnost 11,12 g na 100 ml destilované vody. Optimální teplota vody pro sprchování a umývání se pohybuje někde mezi 35 – 43 °C. Navíc jedlá soda se vyrábí v několika třídách čistoty a ne každá je označována jako potravinářská. Jako jednorázová péče pro důkladné odstranění nečistot z vlasů proč ne. Nicméně v žádném případě nedoporučujeme používat jednou sodu často a pravidelně.

      Odpovědět
      • Lubo

        Nechtěl jsem dámy, jež pečují o své vlásky, zahlcovat tabulkovými údaji o rozpustnosti. Nicméně, jelikož mám k dispozici přesný laboratorní pH metr (obch.zn. HANNA, typ HI 5522), provedl jsem měření pH roztoku ve složení: demi voda + přebytek NaHCO3 při 3 různých teplotách.
        Teplota nasyceného roztoku jedlé sody 20 °C – pH: 8,22
        Teplota nasyceného roztoku jedlé sody 27 °C – pH: 8,28
        Teplota nasyceného roztoku jedlé sody 36 °C – pH: 8,19

        Z měření je zřejmé, že se v případě jedlé sody uplatní tlumivá kapacita bikarbonátu, takže vliv mírně zvýšené rozpustnosti jedlé sody na pH jeho roztoků je opravdu minimální. Obdobně minimální změnu pH lze očekávat i u nasyceného roztoku teplého cca 43 °C.
        Ano, připouštím, že pokud by jedlá soda byla znečištěna např. sodou na praní (Na2CO3), potom bude pH roztoku významně vyšší, ale to nelze u jedlé sody, distribuované pro potravinářské použití, předpokládat.
        S pozdravem,
        Lubo

Leave a Reply to Agitka

Your email address will not be published.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..