Malic acid neboli kyselina jablečná je trpce chutnající dikarboxylová kyselina, která se vyskytuje v moha kyselých či trpkých pokrmech. Kyselina jablečná je obsažena především v nezralých zelených jablkách, višních, hroznech, meruňkách a hruškách, kde přispívá ke své přirozené kyselé chuti. Čím je ovoce zralejší, tím méně plody obsahují kyseliny jablečné. Kyselina jablečná může mít také trpkou chuť po víně. V potravinářském průmyslu je pod označením E296 používaná jako konzervační složka.
Kyselina jablečná se účastní citrátového cyklu. Malic acid vzniká z fumarátu pomocí fumarázy, na oxalacetát je oxidován malátdehydrogenázou. Kyselina jablečná je kosmetickém průmyslu používána jako regulátor pH. Kyselina jablečná jsou silná keratolytika. Díky obsahu exfoliačních složek napomáhá odstranění svrchní odumřelé části zrohovatělé pokožky. Kyselina jablečná má jedinečně silné antioxidační vlastnosti. Zabraňuje vzniku volných radikálů. Které jsou zodpovědné za oxidaci a stárnutí buněk. Malát kyseliny jablečné se také používá jako hydratační složka. Při aplikaci kyseliny jablečné na pokožku zanechá na pokožce jemný zvláčňující ochranný film.