Keratin je silný protein, který je hlavní složkou kůže, vlasů, nehtů, kopyt, rohů a zubů. Keratin je tvořen aminokyselinami. V závislosti na množství různých aminokyselin, může být keratin flexibilní a tvrdý, jako je tomu u kopyt, nebo naopak měkký, jako je tomu u kůže. Lidé přicházejí do styku většinou s keratinem v podobě mrtvých buněk. Vlasy, kůže a nehty jsou tvořeny z mrtvých buněk a lidský organismus vytváří nové buňky zespod těch mrtvých, V případě, že mrtvé buňky jsou udržovány v dobrém stavu, slouží jako izolační a ochranná vrstva měkkého keratinu pod nimi.
Keratin je velmi obtížné rozpustit, neboť obsahuje L-Cystein, látku velmi důležitou pro růst vlasů. Jedná se o chemickou látku, která chrání organismus před jedy, účinky alkoholu, tabáku. V závislosti na množství obsaženého L-Cysteinu mohou být chemické vazby keratinu extrémně silné, tvrdé buňky charakteristické pro kopyta, nebo mohu být vazby flexibilní, což je charakteristické pro vlasy a kůži. Keratin obsahuje zvýšené množství síry, což při spálování vyvolává nelibé pachy.
Keratin je tvořen keratinocyty, živými buňkami epidermis produkující keratin, které tvoří velkou část kůže, vlasů a nehtů. Buňky pomalu rostou směrem vzhůru, nakonec umírají a vytváří ochrannou vrstvu. Tisíce těchto buněk jsou denně shozeny a celý proces je urychlován různorodými zdravotními komplikacemi, jako je například lupénka. Poškozená vnější ochranná vrstva keratinu způsobuje, že vlasy a nehty vypadají nezdravě a šupinatě.
Vlasy a nehty mají tendenci stát se suchými a křehkými, protože odumřelý keratin je tlačen do krajů. Konzumací potravin jako je želatina a udržováním vlhkých vlasů a nehtů je životnost keratinu prodlužována a nedochází ke ztrátě a vlasy vypadají zdravě. Obecně platí, že čím silnější vrstva keratinu, tím zdravější vlasy a nehty, neboť odumřelé buňky obalují a chrání živé buňky v jádru. Udržování vlhké vnější vrstvy keratinu zabraňuje praskání a štípání ochranné vrstvy chránící živé buňky jádra.
Leave a Reply