Téměř všechny současné produkty vlasové kosmetiky jsou založeny na chemii a moderních technologií. V posledních pár letech se vývoj kosmetického i potravinářského průmyslu snaží navrátit k přírodním ingrediencím a tradicím. Zázračné oleje získané přímo ze samotného lůna přírody jsou doslova hitem dnešní doby.


Olej na vlasy

Blahodárné účinky rostlinných olejů jsou velmi různorodé v závislosti na druhu zdrojové rostlin a způsobu lisování. Nejlepší oleje se získávají lisováním částí rostlin za studena. Velmi složité složení rostlinných olejů můžeme zjednodušit na 2 základní typy molekulových frakcí:

1. Zmýdelněná frakce, obsahující esenciální mastné kyseliny, které si organismus není schopen sám vytvořit, ale jsou nezbytné pro jeho vývoj a zdraví. Mezi neznámější esenciální mastné kyseliny patří kyseliny ze skupiny omega-3 a omega-6.

2. Nezmýdelněná frakce zahrnuje asi 200 látek, z nichž některé z nich vynikají vysokou nutriční hodnotou.

Význam olejů pro organismus

Z potravinářského a lékařského hlediska, hlavní funkcí rostlinných olejů je zajistit dostatek energie nezbytné k metabolickým procesům v organismu. Obě skupiny mastných kyselin, omega-3 i omega-6, jsou nezbytné pro organismus nezbytné, neboť působí proti kardiovaskulárním chorobám, regulují hladinu cholesterolu a chrání organismus před nemocemi jako je hypertenze (vysoký krevní tlak), trombóza či diabetes (cukrovka). Obsažené antioxidanty působí proti kognitivním poruchách spojených se stárnutím buněk organismu. Vědecké studie prokázaly, že průměrná délka života je největší u lidí stravující se středomořskou stravou bohatou na olivový olej.

Z kosmetického hlediska přináší rostlinné oleje pokožce hned několik úžasných a nenahraditelných výhod:

– rostlinné oleje vytváří mastný film, chránící pokožku před dehydratací,

–  rostlinné oleje jsou rovnoměrně distribuován mezi jednotlivé vrstvy pokožky, které po sobě lehce kloužou a pleť je tak vláčná, hladká, sametová a odolná vůči vzniku vrásek a linií,

– rostlinné oleje zmírňují příznaky suché pleti a snižují množství odlupujících vrstev pokožky,

– rostlinné oleje obnovují buněčný metabolismus a díky obsaženým antioxidantům působí proti stárnutí.

Rostlinné oleje jsou nejen pro pokožku, ale také pro vlasy velmi cenným spojencem krásy: zmírňují dehydrataci, bojují proti vzniku volných radikálů, navrací zářivý lesk, propůjčují objem a posilují vnitřní strukturu a soudržnost kutikuly vlasového stonku.

Níže pro Vás vybíráme ty nejhodnotnější a ne tak zcela známé rostlinné oleje, které jsou přimíchávány do produktů profesionální vlasové kosmetiky, která tak navrací vlasům jedinečnou krásu a zdraví.

Olej ze lněných semínek

Len setý patří mezi jednoleté byliny z čeledi Linaceae, který již od počátků civilizace je hojně pěstován pro olejnatá semena a lněná vlákno. Z olejnatých semen lnu se lisuje olej bohatý na esenciální mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny ze skupiny omega-3 a omega-6.

Olej ze lněných semínek je výborný pro ošetření suché, drsné a vrásčité pokožky. Po jeho aplikace zůstává pokožka měkká, hebká a dlouhodobě hydratovaná. Lněný olej zklidňuje zarudnutí pokožky a je velmi dobrým pomocníkem při nadměrném slunění a popáleninách. Přítomný vitamín E zmírňuje destruktivní účinky volných radikálů proti stárnutí.

Olej ze lněných semínek má na vlasy silné revitalizační účinky. Olej vyplňuje oslabené a poškozené partie vlasového stonku a zabraňuje jejich nežádoucímu krepatění. Navíc dodává vlasům oslnivý lesk a hebkost.

Moringový olej

Moringa olejodárna (Moringa oleifera) je strom původem z tropických oblastí Indie. Všechny části rostliny jsou jedlé a použitelné v kosmetickém průmyslu. Nejčastěji se ovšem využívá jejich plody. Plodem jsou lusky délky až 20 cm obsahující semena, které zrají 3 měsíce. Moringa olejodárna je přezdívaná jako „strom čisté vody“, neboť její semena obsahují filtrovanou vodu získanou prostřednictvím kořenů z okolní půdy. Semena obsahují vysokou koncentraci oleje (30 – 50 %), který je velmi podobný olivovému oleji. Moringový olej se vyznačuje vysokou mírou nasycení, což značí jeho dobrou odolnost vůči žluknutí. Rovněž obsahuje velké množství kyseliny linolové, hlavního zástupce skupiny omega-6. Moringový olej je také bohatý na fytosteroly, vitamín A a antioxidační vitamíny E a C.

Moringový olej vyživuje a chrání pokožku před dehydratací. Taktéž podporuje její přirozenou ochrannou bariéru. Zastavuje předčasné stárnutí a bojuje s projevy stárnutí jako jsou vrásky, jemné linie a strie.

Olej z Moringy prozáří vlasy a zároveň je chrání před poškozením vnějšími klimatickými agresory jako je smog, UV záření či před vznikem volných radikálů. Olej obnovuje vitalitu a objem jemných vlasů. Vlasy budou silnější a plné energie. Zabraňuje dehydrataci vlasů díky velké odolnosti vůči okolní vlhkostí. Navíc podporuje soudržnosti kutikuly.

 Olej z tygřích ořechů

Tygří ořechy jsou hlízy šáchoru jedlého (Cyperus esculentus). Hlízky jsou velmi oblíbené pro svou chuť, neboť chutnají jako pravé mandle.  Z toho důvodu jsou právě hlízky přezdívány jako zemní mandle. Hlízky se také používají v parfumériích, neboť mají vůni velmi podobnou po fialkách. Z tygřích ořechů je lisovaný olej, který je využívaný v kosmetickém průmyslu především pro své extrémně velké vyživující a ochranné účinky. Olej má podobné složení jako olivová olej, ale je bez obsahu cholesterolu a méně mastný. Olej obsahuje kyselinu linolenovou, jednu ze základních esenciálních polonenasycených mastných kyselin ze skupiny omega-3, jež je nezbytná pro život, ale organismus si ji není schopen sám vytvořit.

Olej z hlíz šáchoru má silné regenerační a zklidňující účinky. Olej je výborný pro zklidnění zanícené a citlivé pokožky. Blahodárné účinky oleje z tygřích ořechů podporují hojení malých ranek a podráždění.

Olej z tygřích ořechů má na vlasy revitalizační a vyživující účinky. Vlasy budou snadno rozčesatelné a oslnivě lesklé.

Baobabový olej

Baobab (Adansonia digitata) je dlouhověký opadavý strom dorůstající výšky až 30 metrů vynikající svými velmi tlustými kmeny. Jeho původním domovem je Afrika, kde je hojně rozšířen. Plody, listy a květy jsou velmi dobrým nutričním zdrojem vitamínu C. Semena jsou bohaté na bílkoviny, které se používají nejen v kosmetickém, ale také v potravinářském průmyslu.

Baobabový olej se používá pro zklidnění zarudnuté a podrážděné pokožky a navrací ji zpátky pocit spokojenosti a hydratace. Olej z baobabu se využívá jako lék proti akné, lupénce, odřeninám, striím, modřinám, zánětlivým a plísňovým infekcím a proti bodnutí hmyzu. Také je velmi účinný v boji proti poškozením volnými radikály a projevy stárnutí.

Baobabový olej revitalizuje a restrukturalizuje vlasovou strukturu do hloubky. Olej má antixodační a vyživující účinky. Navíc chrání vlasy před účinky zimy, znečištění okolního prostředí a v létě chrání vlasy před UV záření a mořskou solí.

O autorovi

Akademie INHAIR je originální a exkluzivní portál zaměřený především, nikoliv pouze, na vlasy, vlasovou péči a vlasovou kosmetiku. Na českém trhu se jedná o originální projekt, který každý den přináší novinky ze světa profesionálních kadeřníků, stylistů, kosmetiky. Akademie INHAIR je určena nejen odborníkům a vyučených kadeřníkům, ale také laické veřejnosti. Redakční tým sleduje a přináší reportáže a zprávy z aktuálního dění, seminářů a školení kadeřníků a výrobců vlasové kosmetiky. Díky Akademii INHAIR budete mít stále v přehledu nejdůležitější události v oblasti vlasové péče. Díky vyčerpávajícím přehledům a spolupráci s technology nadnárodních výrobců profesionální vlasové kosmetiky jsme tak jediným a bezkonkurenčním vlasovým portálem v Česku i na Slovensku.

Přidej komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.