V prvním díle článku Silikony a vlasová kosmetika jsme si vysvětlili co jsou silikony, jak je poznáme, jaké mají využití a jejich účinky. V druhém díle si představíme nejhojnější druhy silikonů rozdělené podle jejich rozpustnosti ve vodě, tj, do skupin rozpustné, částečně rozpustné, nerozpustné a nezařaditelné silikony.

Silikony ve vlasové kosmetice

Obecně se dá říci, že i profesionální produkty mohou obsahovat silikony. Tyto silikony jsou téměř vždy rozpustné ve vodě, a tudíž se při péči o vlasy staré silikony smyjí a obalí novými. Na rozdíl od běžných kosmetických přípravků v drogériích, kde se silikony velmi špatně vymývají a tak stále na sebe nabalují nové vrstvy, bez odstranění té předchozí. Silikony rozpustné ve vodě. Silikony se dle své rozpustnosti ve vodě mohou dělit do 3 skupin – ve vodě rozpustné, částečně ve vodě rozpustné, ve vodě nerozpustné. Některé silikony nemají známou a zveřejněnou rozpustnost ve vodě, takové silikony jsme zařadili do 4. kategorie – silikony s neznámou rozpustností.

Silikony rozpustné ve vodě

Amodimethicone (a) Trideceth-12 (a) Chlorid Cetrimonium je silikon jehož kationtové emulze se používají v přípravcích pečující o vlasy.

– Lauryl Methicone Copolyol

– Dimethicone Copolyol

Silikony částečně rozpustné ve vodě

– Behenoxy Dimethicone

– Bisamino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone je silikon poskytující vynikající péči vlasů bez uzavírání a obalování vlasů. Ideálně používán v přípravcích určených na vlasy poškozené barvením, trvalou a vlasy zničené působením slunce a tepla.

– Cyclopentasiloxane (a) Cyclohexasiloxane je silikon k dispozici ve třech různých poměrech s nízkou viskozitou, díky níž jsou relativně vysoce nestálé s cyklickou strukturou.

– Cyclopentasiloxane (a) Dimethicone tvoří základ pro vlasová séra. Silikony jež neobalují a neuzavírají vlas.

– Cyclopentasiloxane (a) Dimethiconol je směs těkavého silikonu a silikonové gumy. Mísitelný s parafínovým olejem, čirá bezbarvá tekutina. Silikon vylepšující jemnost a sametový pocit, zlepšuje česání mokrých vlasů a jejich voděodolnost. Používá se ve vlasových kondicionérech

– Cyclotetrasiloxane – Cyclomethicone D4 jsou těkavé silikony pro lepší pocit při aplikacích jsou obsaženy v antiperspirantech.

– PEG/PPG-20/15 Dimethicone je silikon dříve označený jako Dimethicone Copolyol. Velmi univerzální vodou ředitelný polyether modifikovaného silikonu pro použití v kosmetickém průmyslu.

– PEG-12 Dimethicone je kopolymer polydimethylsiloxanu a polyoxyalkylen etheru. Snadno rozpustný silikon a stabilní ve studené vodě. Silikon podporuje pěnivost, působí jako zvlhčovač a snižuje lepivost. V šampónech uplatňuje své schopnosti zvyšovat pěnivost a pomáhá stabilizovat pěnu. (dříve označován jako Dimethicone Copolyol).

– Stearoxy Dimethicone

Silikony nerozpustné ve vodě

Amodimethicone- Trimethylsilylamodimethicone je vodou nerozpustný amino silikonový olej pro péči o vlasy používaný ve vlasové kosmetice. Poskytuje odolnost proti vodě.

– Cetearyl Methicone je měkký voskový materiál s výbornou mazací schopností a roztíratelností

– Cetyl Dimethicone je silikon vytvářející okluzní film při péči o pokožku.

– Cyclomethicone (a) PEG/PPG-20/15 Dimethicone je silikon používaný pro vytvoření vodo-olejové emulze, zejména rozmísení vody v silikonu, dodává vlasům lepší vzhled.

Cyclopentasiloxane (a) Trimethylsiloxysilicate jsou silikonové pryskyřice s příměsí Cyclopentasiloxane,které zabezpečují odolnost proti vodě.

– Dimethicone (a) Laureth-4 (a) Laureth-23 je silikon na bázi beziontových emulzí používaný v šampónech 2 v 1.

– Dimethicone (&) Trimethylsiloxysilicate je silikon vytvářející vodě odolný nelepivý film s ideální použitím v přípravcích určených k ochraně proti slunci.

– Dimethicone je silikon ve formě čiré tekutiny bez zápachu, nerozpustný v polárních látkách, rozpustný v běžných organických rozpouštědlech, vodoodpudivý, ale plyno a paropropustý, snižuje pěnivost. Silikon dodává pocit hebkosti na pokožce a rychle se do ní vstřebává, dobře se roztírá. Šampónům dodává kondicionační vlastnosti, zvyšuje lesk a pružnost vlasů, ale také snižuje polétavost (šampóny 2 v 1, krémové kondicionéry). Obvyklé dávkování v přípravcích na vlasy se pohybuje kolem 1 – 5 %.

– Dimethiconol (&) Sodium Dodecylbenzenesulphonate je iontová emulze pro dodání dobré struktury vlasům.

– Diphenyl Dimethicone je žárovzdorný silikon s dobrou filmotvornou vlastností používaný k ochlazování pokožky a zabránění pěnění.

– Hydrolyzed wheat protein/hydroxypropyl polysiloxane and cystine je kombinace bílkovin a silikonů, která díky své struktuře chladí a vytváří ochrannou vrstvu, poskytuje ochranu proti vysušení a působení tepla. Také vlasy chrání před látkami znečišťující životní prostředí, před mechanickým poškozením a dočasně stabilizuje roztřepené konečky vlasů.

– Phenyl Trimethicone je velmi populární pro svůj vysoký lesk používaný především ve sprejích na vlasy. Dodává jemnost a vodoodpudivost.

– Polysilicone-18 Cetyl Phosphate jsou silikony pečující a zachovávající barvu barvených vlasů, chrání proti působení tepla, dodávají jemný pocit. Vynikající rozpustnost a kompatibilita s většinou povrchově aktivních látek.

– Simethicone je směs Dimethicone a hydratovaného oxidu křemičitého, která je používána jako přípravek proti pěnění. K dispozici ve dvou stupních.

– Stearyl Dimethicone

– Trimethylsiloxysilicate tvoří pevné silikonové pryskyřice vhodné pro kosmetiku zabezpečující odolnost proti vodě.

Silikony s neznámou rozpustností

– Amodimethicone (a) C11-15 Pareth-7 (a) Laureth-9 (a) Glycerin (a) Trideceth-12 tvoří funkční amino mikroemulze obsažené v přípravcích na vlasy na vodní bázi pro zaručení čistoty.

– Bis-Phenylpropyl Dimethicone je bezbarvý tekutý silikon s nízkou viskozitou a těkavostí pro vylepšený lesk vlasů a luxusní pocit.

– C30-45 Alkyl Dimethicone je dokonalé sloučení silikonů a přírodních složek, užíván jako zahušťovadlo, který dodává na dotek sametový pocit.

– Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone je silikonový emulgátor používaný při přípravě vodo – olejové emulze. Emulgátor snižuje povrhocé napětí a tím také nesmísitelnost složek. Také je dobrým emulgulátorem parafínu a rostlinných triglyceridů.

– Cyclopentasiloxane – Cyclomethicone D5 je obsažený v kondicionérech poskytuje lepší účinnost antiperspirantů a zlepšuje rozčesávání vlhkých vlasů

– Cyclopentasiloxane (a) C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer poskytuje jedinečný pocit při aplikaci následovaný jemným pocitem mrazení. Ideální při tvorbě práškových přípravků.

– Cyclopentasiloxane (a) Dimethicone/Vinyldimethicone Crosspolymer je elastomerní disperze využívaný pro vysoce hladký a viskózní gel s jedinečným hedvábným pocitem po aplikaci.

– DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone zvyšuje účinnost šampónů a kondicionérů, dodává lesk, zlepšuje formování vlasů a hydratační schopnosti.

– Diisostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate velmi účinné na pokožku s dobrou mazlavostí a roztíratelností, kompatibilní s organickými oleji a vosky.

– Disiloxane je těkavá náhrada za etanol a aerosolů v antiperspirantech.

– PCA Dimethicone je silikonfunkční látka v širokém rozmezí pH nabízí vynikají vyhlazovací vlastnosti a chladící efekt.

– Silicone Resin Spheres (2, 5 & 6 micron) jsou jemné bílé částice dodávající skluzné a mazné vlastnosti při aplikaci.

– Trisiloxane je silikon působící proti pěnění a zároveň ochlazuje kůži.

– Dimethicone (a) Trideceth-5 (a) Trideceth-10 je silikon s vynikajícím účinkem chlazení vhodný jako přísada do šampónů a kondicionérů. Zlepšuje rozčesávání suchých i mokrých vlasů. Dodá vlasům lesk a hebkost.

– Trimethylsilylamodimethicone & C11-15 Pareth 5 & C11-15 Pareth-9 je mikroemulze pro použití v recepturách pro vlasovou kosmetiku na bázi vody, pro přípravu čirých nebo transparentních výrobků. Použití – šampony, kondicionery, pěny, přípravky na pokožku.

O autorovi

Akademie INHAIR je originální a exkluzivní portál zaměřený především, nikoliv pouze, na vlasy, vlasovou péči a vlasovou kosmetiku. Na českém trhu se jedná o originální projekt, který každý den přináší novinky ze světa profesionálních kadeřníků, stylistů, kosmetiky. Akademie INHAIR je určena nejen odborníkům a vyučených kadeřníkům, ale také laické veřejnosti. Redakční tým sleduje a přináší reportáže a zprávy z aktuálního dění, seminářů a školení kadeřníků a výrobců vlasové kosmetiky. Díky Akademii INHAIR budete mít stále v přehledu nejdůležitější události v oblasti vlasové péče. Díky vyčerpávajícím přehledům a spolupráci s technology nadnárodních výrobců profesionální vlasové kosmetiky jsme tak jediným a bezkonkurenčním vlasovým portálem v Česku i na Slovensku.

Přidej komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.