Palmový olej je druh jedlého rostlinného oleje, který se vyrábí lisování dužiny plodů palmy olejné. Palmový olej, palmojádrový olej, palmové frakce a jejich deriváty jsou pro své účinky a vlastnosti obsaženy ve více než v 70 % všech kosmetických produktů a výrobků určených pro péči o tělo i vlasy. 

Palma olejná

Palma olejná (Elaeis guineensis) pochází z oblastí západní Afriky. Nicméně dobře se jim daří ve všech teplých oblastech s hojným výskytem srážek. Palma dorůstá do výšky 8 až 20 metrů a její vrchol je ukončen klasickými palmovými listy. Plody palmy jsou tvořeny shluky elipsoidní peckovice o velikosti 2 až 5 cm.

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový nebo palmojádrový olej?

Palmový olej

Palmový olej neboli palm oil se vyrábí lisováním zralých plodů palmy olejné. Zralé plody jsou charakteristické svou oranžovou barvou. Palmový olej se lisuje ze zralé dužiny plodů.  Díky vysoké výnosnosti, přibližně 5 tun palmového oleje na hektar plantáže, patří palmový olej mezi nejlevnější rostlinné oleje a v posledních desetiletích získal na velké oblibě.

Palmojádrový olej

Palmojádrový olej neboli paim kernel oil je svým složením hodně podobný kokosovému oleji. Samotný se používá velmi v omezené míře. Nejčastěji se používá ve směsích s jinými oleji. Palmojádrový olej se získává z jader, které jsou obsaženy v plodech palmy olejné. Jádro se nejdříve usuší a poté se lisuje.

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Historie a dopady palmového oleje

Původním domovem palmy olejné jsou západní oblasti Afriky. Začátkem 20. století byla palma olejná hojně převážena do oblastí jihovýchodní Asie. Během 18. století díky anglické průmyslové revoluce strmě stoupá poptávka právě po palmovém oleji. Přibližně 250 000 tun palmového ročně bylo dováženo z Asie. V současné době se ročně vyveze z oblasti Asie více než 60 miliónů tun palmového oleje.V první polovině 20. století patří Malajsie mezi největší světové producenty palmového oleje. I v současné době patří uspokojuje Malajsie drtinou většinu světové poptávky po palmovém oleji. Dalším významným producentem palmového oleje je Indonésie a Papua – Nová Guinea.

Právě díky masovému nárůstu rozlohy palmových plantáží na indonéských ostrovech na úkor pralesů jsou v současné době výrobci využívající palmový olej veřejně bičováni a pranýřováni.

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový olej v kosmetice

Palmový olej se hojně používá v kosmetickém i potravinářském průmyslu. Palmový olej je běžně přidáván do šampónů, kondicionérů, mýdel, pleťových vod a dalších produktů pleťové i vlasové kosmetiky. Do šampónů a mýdel se palmový olej přidává díky své velmi silné schopnosti odstraňovat a odmašťovat veškeré nečistoty z vlasů a pokožky. Kromě své čistící schopnosti palmový olej také podporuje dobrou kondici vlasů. Těchto účinků se využívá především v šampónech a kondicionérech. Palmový olej se taktéž přidává do produktů bojujících proti stárnutí (anti-age efekt). Díky svým hloubkových hydratačním účinkům zanechá pokožku vláčnou a jemnou.

Palmový olej obsahuje velmi cenné tokotrienoly, které patří do skupiny vitamínů E. Nejběžnější skupinou vitamínu E jsou tokoferoly, které se již dlouho používá při léčbě kožních problémů a jsou velmi častou přísadou kosmetických produktů bojujících proti stárnutí pokožky. Vitamín E je silný antioxidant, který pomáhá pokožce bojovat s volnými radikály, které způsobují stárnutí a vznik vrásek. Mnoho vědeckých studií již potvrdilo, že tokotrienoly obsažené mimo jiné v palmovém oleji jsou mnohonásobně účinnější při prevenci proti stárnutí než právě běžně se vyskytující tokoferoly.

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Palmový olej ve vlasové kosmetice

Abecední seznam ingrediencí, které mohou obsahovat palmový olej

Mnoho kosmetických produktů může obsahovat palmový olej nebo některou z ingrediencí vyrobenou z palmového oleje.  Úplný seznam sčítá více než 200 alternativních názvů a ingrediencí založených na palmovém oleji. Pokud je některá z níže uvedených přísad obsažena v kosmetickém produktu, existuje vysoká pravděpodobnost, že daný produkt obsahuje palmový olej nebo některou přísadu, která je jeho derivátem. Některé složky je ovšem možné vyrobit i s jiným druhem oleje, než je právě palmový. Pro 100% jistotu je vždy nutné se obrátit na distributora či přímo výrobce s dotazem, zda daný produkt obsahuje palmový olej či přísady z něho vyrobené.

Důležité je taktéž zdůraznit fakt, že mnohdy ani výrobci vlasové kosmetiky nejsou schopni potvrdit či vyloučit obsah palmového oleje či jeho derivátu ve svých produktech. Mezinárodně uznávané a používané označení ingrediencí, tzv. INCI, jednoznačně nevyvrací ani nepotvrzuje obsah palmového oleje v dané chemické složce. Například běžně užívaný detergent Sodium laureth sulfate je vyráběn z kyseliny laurové, která se získává právě z palmového nebo kokového oleje nebo z jejich mixu. Právě výrobní proces dané chemické složky je obchodním tajemství a velmi neradi jej výrobcům kosmetických produktů prozrazují. Jedinou možností výrobců je tak nákup chemických přísad od producentů disponujících certifikátem například „RSPO“ nebo „GreenPalm“ a podobně.

  • Acetic and fatty acid esters of glycerol (472a/E472a)
  • Alkyl Poly Glucoside
  • Aluminium stearate
  • Aluminium, calcium, sodium, magnesium salts of fatty acids (470/E470a; E470b)
  • Ammonium laureth sulphate
  • Ammonium lauryl sulphate
  • Arachamide mea
  • Ascorbyl palmitate (304)
  • Ascorbyl stearate
  • Azelaic acid
  • Butyl stearate
  • Calcium lactylate
  • Calcium oleyl lactylate
  • Calcium stearate
  • Calcium stearoyl lactylate (482/E482)
  • Capric triglyceride
  • Caprylic acid
  • Caprylic / Capric Glycerides
  • Caprylic triglyceride
  • Caprylic/capric triglyceride
  • Caprylic/capric/stearic triglyceride
  • Capryloyl glycine
  • Caprylyl glycol
  • Carotene (Sometimes made from palm)
  • Castile soap (often from palm)
  • Ceteareth (2-100)
  • Cetearyl alcohol
  • Cetearyl ethylhexanote
  • Cetearyl glucoside
  • Cetearyl isononanoate
  • Ceteth-20
  • Ceteth-24
  • Cetyl acetate
  • Cetyl alcohol
  • Cetyl ethylhexanoate
  • Cetyl hydroxyethylcellulose
  • Cetyl lactate
  • Cetyl octanoate
  • Cetyl palmitate
  • Cetyl ricinoleate
  • Citric and fatty acid esters of glycerol (472c/E472c)
  • Cocoa butter equivalent (CBE)
  • Cocoa butter substitute (CBS)
  • Decyl Glucoside
  • Decyl oleate
  • Diacetyltartaric and fatty acid esters of glycerol (472e/E472e)
  • Dilinoleic acid
  • Disodium laureth sulfosuccinate
  • Disodium lauryl sulfosuccinate
  • Distilled Monoglyceride Palm
  • Elaeis guineensis oil
  • Emulsifier 304, 422, 430-36, 470-8, 481-483, 493-5
  • Epoxidized palm oil (uv cured coatings)
  • Ethyl lauroyl arginate (243)
  • Ethylene glycol monostearate
  • Ethylhexyl hydroxystearate
  • Ethylhexyl Palminate
  • Ethylhexyl palmitate
  • Ethylhexyl stearate
  • Ethylhexylglycerin
  • Fatty alcohol sulphates
  • Glycerin
  • Glycerin or glycerol (442)
  • Glyceryl distearate
  • Glyceryl laurate
  • Glyceryl monostearate
  • Glyceryl myristate
  • Glyceryl oleate
  • Glyceryl polymethacrylate
  • Glyceryl Rosinate
  • Glyceryl stearate
  • Glyceryl stearate SE
  • Glycol distearate
  • Glycol stearate
  • Guineesis (palm)
  • Hexadecylic
  • Hexyl laurate
  • Hexyldecanol
  • Humectant glycerol
  • Hydrogenated palm glycerides
  • Isopropyl isostearate
  • Isopropyl palmitate
  • Isopropyl titanium triisostearate
  • Isostearamide DEA
  • Isostearate DEA
  • Isostearic acid
  • Isostearyl alcohol
  • Lactic and fatty acid easters of glycerol (472b/E472b)
  • Lauramide DEA
  • Lauramide MEA
  • Lauramine oxide
  • Laureth
  • Lauric acid
  • Lauroyl sarcosine
  • Lauryl betaine
  • Lauryl lactate
  • Lauryl glucoside (from palm)
  • Lauryl pyrrolidone
  • Linoleic acid
  • Magnesium myristate
  • Magnesium stearate
  • Mixed tartaric, acetic and fatty acid esters of glycerol (472f/E472f)
  • Mono-and- di-glycerides of fatty acids (471/E471)
  • Mono-glycerides of fatty acids
  • Myristate
  • Myristic acid
  • Myristic Cetrimonium Chloride Acid
  • Myristoyl
  • Myristyl alcohol
  • Myristyl myristate
  • Octyl palmitate
  • Octyl stearate
  • Octyldodecyl myristate
  • Octyldodecyl stearoyl stearate
  • Oleamide MIPA
  • Oleic acid
  • Oleyl betaine
  • Palm fruit oil
  • Palm kernel oil
  • Palm oil
  • Palm olein
  • Palm stearine
  • Palmate
  • Palmitate
  • Palmitic acid
  • Palmitamidopropyltrimonium chloride
  • Palmitoyl myristyl serinate
  • Palmitoyl oxostearamide
  • Palmitoyl oligopeptide
  • Palmitoyl tetrapeptide-3
  • PEG-100 stearate
  • PEG-15 stearyl ether
  • PEG-150 distearate
  • PEG-2 oleamine
  • PEG-20 stearate
  • PEG-4 laurate
  • PEG-40 stearate
  • PEG-8 distearate
  • PEG-8 stearate
  • PEG-80 sorbitan laurate
  • Pentaerythrityl tetraisostearate
  • Peptide complex
  • Polyethylene (40) stearate (431)
  • Polyglycerol esters of fatty acids (475/E475)
  • Polyglycerol esters of interesterified ricinoleic acid (476/E476)
  • Polyglycerol-2 oleyl ether
  • Polyglyceryl-3 dilisostearate
  • Polyglyceryl-4 isostearate
  • Polyglyceryl-4 oleyl ether
  • Polysorbate 60 or polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate (435/E435)
  • Polysorbate 65 or polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate (436/E436)
  • Polysorbate 80 or polyoxyethylene (20) sorbitan monoolate (433/E433)
  • Polysorbate-20
  • Polysorbate-40
  • Polysorbate-80
  • Polysorbate-85
  • Potassium stearate
  • PPG-15 stearate ether
  • Propylene glycol esters of fatty acids (477/E477)
  • Propylene glycol laurate
  • Propylene glycol stearate
  • Retinyl palmitate
  • Saponified elaeis guineensis
  • Sleareth
  • SLES
  • SLS
  • Sodium cetearyl sulphate
  • Sodium Dodecyl Sulphate (SDS or NaDS)
  • Sodium Isostearoyl Lactylaye
  • Sodium lactylate; sodium oleyl lactylate; sodium stearoyl lactylate (481/E481)
  • Sodium laurate
  • Sodium laurel
  • Sodium laureth sulfate
  • Sodium laureth sulphate
  • Sodium laureth-13 carboxylate
  • Sodium lauroyl lactylate
  • Sodium lauryl
  • Sodium lauryl ether sulphate
  • Sodium lauryl glucose carboxylate
  • Sodium lauryl sulfate
  • Sodium lauryl sulfoacetate
  • Sodium lauryl sulphate
  • Sodium palm kernelate
  • Sodium palmate
  • Sodium palmitate
  • Sodium stearate
  • Sodium stearoyl lactylate
  • Sorbitan isotearate
  • Sorbitan laurate
  • Sorbitan monostearate (491)
  • Sorbitan oleate
  • Sorbitan palmitate
  • Sorbitan sesquioleate
  • Sorbitan trioleate
  • Sorbitan tristearate
  • Sorbitan tristearate (492)
  • Stearalkonium chloride
  • Stearalkonium hectorite
  • Stearamide MEA
  • Stearamidopropyl dimethylamine
  • Steareth-10
  • Steareth-2
  • Steareth-20
  • Steareth-21
  • Stearic acid (vegetable oil)
  • Stearic acid or fatty acid (570)
  • Stearoyl sarcosine
  • Stearyl alcohol
  • Stearyl dimethicone
  • Stearyl heptanoate
  • Sucrose stearate
  • Sucroseesters of fatty acids (473/E473)
  • Taxanomic
  • TEA-lauryl sulphate
  • TEA-stearate
  • Tocopheryl linoleate
  • Triacetin
  • Triacetin (1518)
  • Tribehenin
  • Tricaprylin
  • Tristearin
  • Vegetable glycerin
  • Vegetable Oil
  • Zinc stearate

O autorovi

Akademie INHAIR je originální a exkluzivní portál zaměřený především, nikoliv pouze, na vlasy, vlasovou péči a vlasovou kosmetiku. Na českém trhu se jedná o originální projekt, který každý den přináší novinky ze světa profesionálních kadeřníků, stylistů, kosmetiky. Akademie INHAIR je určena nejen odborníkům a vyučených kadeřníkům, ale také laické veřejnosti. Redakční tým sleduje a přináší reportáže a zprávy z aktuálního dění, seminářů a školení kadeřníků a výrobců vlasové kosmetiky. Díky Akademii INHAIR budete mít stále v přehledu nejdůležitější události v oblasti vlasové péče. Díky vyčerpávajícím přehledům a spolupráci s technology nadnárodních výrobců profesionální vlasové kosmetiky jsme tak jediným a bezkonkurenčním vlasovým portálem v Česku i na Slovensku.

Přidej komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.