Olej získaný ze stromů Makadamie je poměrně neobvyklý a dosud obecně málo rozšířený olej. Makadamový olej je schopný omlazovat a udržovat přirozenou krásu vlasů. Navíc má výbornou schopnost vstřebat se do vlasů a vlasové pokožky beze zbytků.

Makadamové ořechy na vlasy

Olej z makadamových ořechů, odborně označován jako Macadamia Ternifolia nut oil je olej lisovaný za studena z plodů stromů Makadámie, latinsky Makadamia Ternifolia. Strom byl objeven teprve v druhé polovině 19. století. Jedná se o stále zelený strom dorůstající do výšky 14 metrů. Makadámie pocházejí původem ze severovýchodní Austrálie a pěstování zásadně vyžaduje subtropické vlhké klima. Plody Makadámie se používají v kosmetické a potravinářském průmyslu, kde převážně se konzumují solené a pražené.

Složení a obsah makadamového oleje

Semena Makadámie, známá jako makadamské ořechy obsahují až 74 % tuku a jsou zdrojem fosforu, železa vápníků, vitamínu A, B, E a antioxidantů. Olej lisovaný z makadamských ořechů se podobá svým složením olivovému oleji. Makadamový olej tvoří z 58 % mononenasycené mastné kyseliny. Svým velkým obsahem tuku makadamské ořechy snižují hladinu cholesterolu a mají blahodárný vliv na krevní systém.Olej z makadamových ořechů je vysoce ceněný neboť obsahuje vysoký podíl organických mastných kyselin. Podíl mastných kyselin v makadamovém oleji je následující:

– kyselina laurová: stopové množství,

– kyselina myristová: 0,4 – 1,6 %,

– kyselina palmitová: 7 – 10 %,

– kyselina palmitoolejová 16 – 23 %,

– kyselina stearová: 1,5 – 5 %,

– kyselina olejová: 54 – 63 %,

– kyselina linolová 1 – 3 %,

– kyselina arachidová 1,5 – 3 %.

Makadamové ořechy jsou patří mezi nelepší přírozené zdroje kyseliny palmitoolejové. Její podíl se v ořeších Makadamie pohybuje kolem 16 až 23 %. Kyselina palmitoolejová je životně důležitá pro oddálení stárnutí buněk pokožky a vlasů. V případě nedostatku kyseliny palmitoolejové v organismu dochází k rychlejšímu stárnutí buněk. Z tohoto důvodu je makadamový olej velmi častou přísadou v pleťové kosmetice proti stárnutí pleti.

Mezi nezanedbatelné složky obsažené v makadamových ořeších patří kyselina olejová a kyselina linolová. Kyselina olejová je známá pro své silné regenerační a hydratační účinky. Kyselina linlová patří mezi kyselina, které zabraňují trans-epidární ztrátě vody z jemných tkání pokožky.

Vysokokou afinitu (schopnost vstřebat se) zajišťuje vysoký obsah fytosterolů. Rostlinné fytosteroly tvoří základní kameny buněčné membrány. Mimo jiné mají také uklidňující a ozdravné účinky. Velmi často jsou označovány za opraváře ochranné bariéry pokožky.

Účinky makadamového oleje

Makadamový olej se řadí mezi lehké až středně těžké oleje. Svým chemickým profilem je velmi podobný lidskému mazu. K jeho nesmírným výhodám patří vysoká trvanlivost (přes 24 měsíců). Makadamský olej lisovaný za studena je hojně využíván v kosmetickém průmyslu díky své výborné vstřebatelnosti do pokožky a obsahu přírodního ochranného solárního filtru SPF 3 až 4. Na povrchu vlasů a pokožce vytváří jemný filtr, který nepůsobí mastným dojmem. Obsažené rostlinné steroly chrání povrch vlasů a pokožky a napomáhají jeho obnově.

S rostoucím věkem klesá v lidském organismu množství mononenasycené mastné kyseliny palmitolejové. Tato omega – 7 mastná kyselina zajišťuje hebkost, hydrataci a ochranu bílkovinné struktury vlasového vlákna. Při nedostatku kyseliny palmitolejové vlasy budí netečný, mdlý a vyhasnutý dojem bez známek života. Pravidelná aplikace kosmetiky na vlasy s olejem z makadamských ořechů doplní vlasům chybějící nenasycenou mastnou kyselinu a dodá vlasům vlhkost, lesk a vitalitu.

Makadamový olej a vlasová kosmetika

Makadamový olej je hojně přidáván do kosmetiky na vlasy speciálně určené pro poškozené vlasy, neboť svým bohatým obsahem činorodých složek zabraňuje poškození vlasové vlákna. Olej z makadamových ořechů se snadno vstřebá do pokožky hlavy a vlasových folikul a dodá vlasům pevnost a pružnost.

Značný obsah esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů aktivně zabraňuje krepatění vlasů a prodlužuje efekt vyrovnaných a vyžehlených vlasů. Vlasy budou na pohled lesklé, vitální a dostatečně vyživené.

Profesionální vlasová kosmetika trend Up představila šampón a hydratační mléko s olejem z biologického makadamového ořechu. Hydratační šampón Macadamia je vhodný pro vlasy poškozené a oslabené vlivem častého chemického ošetření nebo působením každodenních negativních faktorů jako je smog či vlhkost. Biologický olej z makadamových ořechů vyživuje, navrací lesk a hydratuje do hloubky vlasu. Vlasům navrací přirozenou formu a objem. Šampón při mytí plně respektuje stav vlasů a vlasové pokožky. Šampón neobsahuje SLES, SLS, parabeny ani alergeny.

Hydratační mléko Macadamia je vhodné pro oslabené, poškozené i matné a lámavé vlasy pro navrácení ztracené hebkosti a lesku. Hydratační mléko zanechá vlasy lesklé s elegantním kosmetickým efektem. Navíc mléko s obsahem makadamového oleje usnadňuje rozčesávání. Hydratační mléko neobsahuje parabeny ani alergeny.

Trend Up Macadamia

 

O autorovi

Akademie INHAIR je originální a exkluzivní portál zaměřený především, nikoliv pouze, na vlasy, vlasovou péči a vlasovou kosmetiku. Na českém trhu se jedná o originální projekt, který každý den přináší novinky ze světa profesionálních kadeřníků, stylistů, kosmetiky. Akademie INHAIR je určena nejen odborníkům a vyučených kadeřníkům, ale také laické veřejnosti. Redakční tým sleduje a přináší reportáže a zprávy z aktuálního dění, seminářů a školení kadeřníků a výrobců vlasové kosmetiky. Díky Akademii INHAIR budete mít stále v přehledu nejdůležitější události v oblasti vlasové péče. Díky vyčerpávajícím přehledům a spolupráci s technology nadnárodních výrobců profesionální vlasové kosmetiky jsme tak jediným a bezkonkurenčním vlasovým portálem v Česku i na Slovensku.

Přidej komentář

Váš e-mail nebude zveřejněn.